Audyt zgodności baz danych z RODO

Z uwagi na to, iż zdecydowana większość danych osobowych w organizacjach składowana jest w systemach baz danych, oferujemy audyt systemów weryfikujący zbiory danych osobowych w organizacji, w celu przygotowania firmy do utrzymywania ich w sposób zgodny z wymaganiami ustawy RODO.

Specjalizując się w projektowaniu architektury systemów baz danych opracowaliśmy autorski program audytu systemów, który zawiera w sobie najlepsze praktyki dotyczące bezpieczeństwa danych.

Zgodność danych z RODO

Bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych

Rekomendacje, co do zabezpieczenia danych

Znaczenie RODO dla Twojej firmy

Rozporządzenie o ochronie danych osobowych obowiązuje od 2018 roku wszystkich przedsiębiorców. Celem RODO jest m.in ułatwienie przesyłania danych osobowych pomiędzy różnymi dostawcami oraz łatwiejszy dostęp do danych, które prezentowane będą w bardziej jasny i przejrzysty sposób, zapewniając samym bezpieczeństwo w dobie cyfryzacji i nowych technologii.

Na jakie ryzyko narażona jest Twoja firma nie spełniając wymogów RODO?

W przypadku wykrycia błędów w zarządzaniu danymi Twoja firma może zostać narażona na surowe kary pieniężne oraz straty wizerunkowe. Dbałość o zgodność bazy danych firmy z RODO to również kwestia reputacji Twojej firmy. Nie spełniając wymogów RODO Twojej firmie może grozić utrata rynkowej konkurencyjności, a także zaufanie partnerów, współpracowników oraz klientów firmy.

Kiedy warto przeprowadzić audyt RODO?

  • Jeśli przetwarzasz duże zbiory danych osobowych
  • Chcesz zaadresować oczekiwania regulatora, czyli Urzędu Ochrony Danych Osobowych
  • Jeżeli w Twojej firmie pracownicy nie mają czasu, by sprawdzać i monitorować zgodność procesów z RODO,
  • Nie posiadasz osobnego działu lub wykwalifikowanej osoby posiadającej doświadczenie z przepisami RODO i będącej na bieżąco z usprawnieniami wchodzącymi w życie,
  • Nie masz pewności czy wszelkie nowe procesy, zmiany czy nowe systemy i aktualizacje wprowadzane w Twoje firmie, wymagają zabezpieczenia i odpowiedniego przygotowania zgodnego z wymaganiami RODO,
  • Szukasz eksperta, który ma doświadczenie z ogromnymi bazami danych zarówno w kontekście RODO jak i utrzymywania baz i audytowania wydajności i bezpieczeństwa danych.

 

Audyt zgodności danych z RODO z summ-it

 

Zakres usługi audytu zgodności danych z RODO w summ-it

Etap 1

  1. Przeprowadzanie pełnej analizy systemów informatycznych, a w szczególności zbiorów danych
  2. Klasyfikacja danych
  3. Weryfikacja możliwości stosowania zabezpieczeń (anonimizacja, szyfrowanie)
  4. Badanie ryzyka utraty danych

W pierwszym etapie otrzymają Państwo szczegółowy raport podsumowujący analizowany stan wykorzystywanych rozwiązań.

 

Etap 2

  1. Identyfikacja i kwalifikacja zbiorów danych osobowych
  2. Analiza zbiorów danych osobowych
  3. Analiza ryzyka dla przetrzymywania zbiorów danych

W efekcie zapewniamy wsparcie ekspertów oraz rekomendacje dalszych działań wraz ze spersonalizowanymi wskazówkami w jaki sposób w przyszłości przetwarzać dane zgodnie z RODO.

O jakie elementy techniczne związane z RODO warto zadbać w Twojej firmie?

 

Wykorzystywanie legalnych i aktualnych sprzętów (serwery, komputery, urządzenia mobilne) oraz oprogramowanie

Posiadanie aktualnych licencji wykorzystywanych narzędzi, zaktualizowanych systemów operacyjnych, oraz antywirusowych

Korzystanie tylko z bezpiecznych haseł oraz programów do ich szyfrowania

Szyfrowanie danych w celu uniknięcia wycieków

Prowadzenie ewidencji i bieżącej dokumentacji

 

Stosowanie wszelkich zabezpieczeń pozwalających na zgodne z wymaganiami RODO przetwarzanie danych osobowych

Aby upewnić się, że Twoja firma w odpowiedni sposób przetwarza dane osobowe we wszelkich działaniach, które prowadzi, warto wykonać audyt zgodności baz danych z RODO. W summ-it przeprowadzamy audyty zgodności przetwarzanych danych z RODO gwarantując pełne wsparcie i szereg rekomendacji, by zabezpieczyć procesy zarządzania danymi w Twojej firmie.

Poznaj klientów, z którymi wspólnie zdobywamy szczyty

summ-it świadczy usługę stałego wsparcia 24/7, obsługując ponad 20 systemów informatycznych w tym systemy baz danych SQL Server oraz Oracle. Jednym z obszarów wspieranych Baltic Wood jest system raportowania danych oparty o technologię baz danych SQL Server oraz platformę SharePoint.

Anna Minkisiewicz
Executive Assistant

Umów się na bezpłatną konsultację

Skonsultuj potrzeby Twojej firmy z naszymi ekspertami. Poznaj rozwiązania, które pomogą Twojej firmie usprawnić procesy biznesowe i zapewnić bezpieczeństwo danych.

Wypełnij formularz:

    Ta strona używa plików cookies w celach statystycznych. Spośród tych plików cookies możemy wyróżnić niezbędne do poprawnego działania strony oraz pliki firm zewnętrznych, pomagające nam zrozumieć jak korzystasz z naszej strony. Te pliki będą przechowywane w twojej przeglądarce tylko za twoją zgodą.